Haftalık Haber Gazetesi / Tuna İşleyen

11 Eylül 2008 Perşembe

BEDESTENLER RESTORE EDİLİYOR


Kütahya tarihinde büyük öneme sahip olan Büyük ve Küçük Bedestenlerin restorasyon çalışmaları hızla devam ediyor.
Kent Merkezinde, 16.y.y da Osmanlı döneminde Gedik Ahmet Paşa tarafından yaptırılan sebze bedesteni olarak kullanılmakta olan Büyük Bedesten ve halk arasında Bit Pazarı olarak bilinen Küçük Bedesten’in restorasyonu için hazırlanan projeler Eskişehir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 28.08.2007 tarihinde onaylanmış ve restorasyon çalışmaları hızla devam etmektedir.
Dört kapısı bulunan Büyük Bedestenin güney tarafında ortada bulunan iki-üç dükkan beton konstrüksiyonla değiştirilerek 1928 yılından sonra dördüncü ve son kapısı açılmıştır. Ana giriş kapısı üstünde aslan resimleri bulunan bedestenin sonradan açılan kapı üstünde de balık şeklinde denizkızı tasvirleri bulunmaktadır. Çevresinde Kuyumcuların, Ayakkabıcılar, aktarların, toptancı ve perakendeci esnafının bulunduğu Büyük Bedesten yanındaki Küçük Bedesten de bitpazarı olarak kullanılmaktadır. Bedestenlerdeki restorasyon nedeniyle mevcut esnafların ticaretini engellememek üzere o bölgeye yakın iş yerlerine taşınmaları sağlanmıştır. İlimizin tarihi eserleri restore edip fonksiyon kazandırmak amacıyla çok önemli projeler içinde yer alan Büyük ve Küçük Bedestenlerin restorasyonu Kütahya tarihi içinde büyük önem taşımaktadır.
Restorasyon çalışmaları tamamlandığında Büyük Bedesten, Kütahya’nın el sanatlarının sergilendiği ve yöresel yemeklerinin yenildiği tarihi bir mekan; Küçük Bedesten, sarraflar ve kuyumcular çarşısı olarak hizmet verecektir.

Hiç yorum yok: